Ускоро ће пасти последње упориште терориста на сиријском тлу — Деир ел Зор, који са три стране уз подршку ВКС РФ напада сиријска армија.

Двадесет шестог августа 2015., када је између Русије и Сирије потписан споразум о размештању ваздухопловне групе Оружаних снага (ВКС) на сиријској територији, ситуација у овој земљи није била на страни владе те земље. На карти борбених дејстава, војска Башара Асада заузимала је мало простора. Доминирала су подраздељења «Исламске државе», а многе области су биле под контролом оружаних опозиционих снага.

Ситуација је, иако не одмах, почела да се мења са појавом руске војске у Сирији и акцијама ВКС РФ који су са високом прецизношћу наносили ударе и неутралисали милитанте, и тако сиријској војсци омогућавала да пређу у офанзиву. У јесен 2015. године спроведене су успешне операције на северозападу Сирије, а у исто време и прва офанзива у Алепу и Хомсу, водиле су се борбе у Латакији и области Палмира коју су два пута ослобађали. Сиријска војска, са моћним савезником Русијом је повратила самопоуздање и научила да нападне, а не само да се брани.

Покрајина Алепо и низ других региона у земљи, потпуно су очишћени од терориста, укључујући и нафтне платформе, које су џихадисти активно користили за богаћење. Сада, како је начелник Главне оператвне управе (ГОУ) Генералштаба руских оружаних снага, генерал-пуковник Сергеј Рудској, саопштио, ради се на ослобађању града Деир ел Зор, који је био под опсадом игиловца неколико година, као и ослобођењу целог стратешког региона зоко реке Еуфрат. Чак и у овом првом неприступачном подручју, као у источном делу провинције Хомс, напад се успешно реализује. Чини се да сиријска војска сада може да избаци терористе из региона Источне Хаме. Наравно, уз подршку руског ВКС-а.

Одајемо почаст сиријској војсци која буквално меље џихадисте и тера их из њихове земље. Треба додатно похвалити и елитне специјалне јединице «Тигар», на чијем челу је бригадир Сухејл ел Хасан. Његови људи упрао сада раде на ослобађању Деир ел Зора.

Такозвана «Исламска држава» губи много од окупираних територија и, чини се, да ће ускоро коначно бити поражена!

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;