Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта апеловао је на Европску унију да пошаље поруку хрватским властима да је неприхватљиво да се трагедија коју су изазвали пожари користи у јавности како би се Срби поново прогласили дежурним кривцима и колективно оптуживали за тероризам.

Миодраг Линта je у изјави за јавност оценио да се у Хрватској у последњих месец дана додатно разбуктава мржња према Србима, јер их део хрватских медија, јавних личности и велик број Хрвата на друштвеним мрежама оптужују да намерно подмећу пожаре.

«Све више се ствара атмосфера да је сваки Србин потенцијални пироман што може довести до физичког обрачуна са преосталим Србима и напада на њихову имовину», упозорио је Линта у изјави за јавност.

Према његовим речима, очигледно да «проусташке снаге у Хрватској настоје да трагедију коју су изазвали пожари искористе за додатно ширење антисрпске хистерије с циљем да преостали Срби у страху да своју безбедност и безбедност своје имовине донесу одлуку да се иселе или асимилују».

«Проусташке снаге и велики део Хрвата не узимају у обзир чињеницу да је овог лета било више од 200 пожара и да се досада за свега 10-ак њих зна узрок», напомиње председник Савеза Срба из региона.

Указује и да се у Хрватској недовољно истиче да је седам пожара у Дубрави код Шибеника крајем јула намерно подментула 51-годишња Хрватица које је ухваћена, као и да су велики пожар у селу Бргуд код Бенковца, у коме већином живе Срби, подментуле две Хрватице због међунационалне мржње.

«Намеће се по себи питање да ли проусташке снаге намерно изазивају пожаре да би могли да поново оптуже Србе да мрзе Хрвате и да хоће да униште Хрватску», рекао је Линта.

Наводи и да у осталим чланицама Европске уније није допуштено да се вређају и омаловажавају припадници националних заједница и мањинских народа.

Такође, апелује на Европску унију да пошаље јасну поруку хрватским властима да у разумном року спроведу професионалну и непристрасну истрагу и утврде праве узроке бројних пожара у Хрватској тј. да ли су изазавани намерно или случајно из непажње од стране појединаца или група или су у неки други узроци где није у питању људски фактор.

Тагови: ; ;