Од 3. августа у Приштини не успевају да конституишу парламент, што је прва степеница за избор нове косовске владе. Нови покушај биће данас. Упркос најави приближавања међу странкама, још нема јасног сигнала да би конститисање скупштине могло да буде завршено.

Потпуно конститисање парламента захтева избор педседника и још неколицине потпредседника. Све док се то не догоди неће бити конституисања парламента. Рамуш Харадинај, председник Алијансе за будућност је јуче изразио скептицизам да ће данас успети избор Кадрија Весељија за председника парламента.

Харадинај је рекао да није проблем у потребној већини посланика, већ у томе што се сада настоји да се у пакету избора председника парламента и избора нове владе, постиигне свеобухватна страначка подршка и сарадња.

Харадинај, као кандидат такозване ратне коалиције, навео је да је у сталној сарадњи са свим заинтересованим странама које желе излазак из институционалне кризе, па и са Алијансом ново Косово Беџета Пацолија. Њега је председништво странке овластило да тражи излаз из институционалне блокаде.

Овдашњи медији су објавили да је наводно све готово око избора председника скупштине и избора нове владе, па би према тим наводима Пацоли требало да буде нови косовски министар спољних послова.

Ако посланици Беџета Пацолија данас буду дали глас избору председника скупштине, онда ће бити јасно да је коалиција ПАН обезбедила већину за деблокаду формирања институција. У супротном, демонстрираће наставак неозбиљности и неодговорности.

Из невладиног сектора већ стижу поруке најбројнијој коалицији, да уколико није у могућности да формира институције, онда нека распише нове ванредне изборе.

РТС

Тагови: ; ;