Колико су опасни самопрозвани проповедачи ислама у Аустрији питање је које се после атентата у Барселони поставља и у овој земљи. Аустријске власти сматрају да је и у њиховој земљи могуће да проповедач радикализује младе. За позивање на екстремизам осумњичено је шест особа.

Најпознатији такав проповедач у Аустрији је Мирсад Омеровић, Тутинац, који је већ у првој инстанци осуђен на 20 година затвора.

У оквиру даљег таласа хапшења, у јануару су у Грацу и Бечу ухапшене још две значајне личности исламистичке сцене, заједно са 12 осумњичених терориста чланова једног радикалног исламског удружења у Грацу.

Два проповедача су некадашњи кикбоксер Ебу Мухамед, алијас Неџад Балкан (41) и један пореклом из Авганистана Фархад (40), који је у радикалним круговима познат и како Абу Хамза ел Афгани.

Исламска верска заједница у Аустрији истиче да су радикални проповедачи «самопрозвани имами», као и да џамијска удружења у којима су деловали нису званично призната.

Док је Фархад, у међувремену, пуштен из притвора, јер је установљено да није опасан колико се претпостављало, Неџад Балкан је и даље у притвору, јер постоје информације да је близак Хазми групацији Исламске државе.

Ту информацију поткрепљује и чињеница да је из џамије у којој је проповедао 19 особа отишло у рат у Сирију и они су са собом повели породицу.

На основу праћења и прислушкивања установљено да се више њих од 12 ухапшених у Грацу прикључило џихаду у Сирији.

Кључну улогу у овом џамијском удружењу имао је тадашњи благајник Еврим Б. који се 2015. године борио на страни Исламске државе у Сирији.

Он се 9. марта прошле године вратио у Аустрију користећи дупликат аустријског пасоша, а установљено је да има тесан контакт са Неџадом и Фархадом.

У Евримовом стану у Бечу полиција је пронашла остатке војног експлозива, због чега се сада води интензивна истрага пред суђење ухапшенима.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;