Северна Кореја је фотографијама на којима се назире нови дизајн ракете послала поруку да ради на новим интерконтиненталним балистичким пројектилима који су моћнији од оних које је већ тестирала, сматрају експерти за оружје.

Ако буде развијена, таква ракета би можда могла да достигне било које место на америчком континенту, укључујући Вашингтон и Њујорк, тврде стручњаци, преноси Ројтерс.

Севернокорејски државни медији објавили су фотографије лидера Ким Џонг Уна како стоји поред дијаграма тростепене ракете назване «хвасонг 13».

Стручњаци за пројектиле, који пажљиво проучавају такве фотографије у потрази за доказима о севернокорејским програмима оружја, наглашавају како не постоје индиције да је ракета у потпуности развијена, наводи Индекс.

У сваком случају, она није тестирана у лету па је немогуће израчунати њен потенцијални домет, наводе они.

Упркос томе, тростепена ракета била би моћнија од двостепене «хвасонг 14» која је двапут тестирана у јулу.

Јужна Кореја и амерички званичници сматрају да је ракета «хвасонг 14» имала домет од око 10.000 километара, чиме је могла да погоди већину делова Сједињених Држава, али не и источну обалу.

Било који домет већи од 11.000 километара угрожава Вашингтон и Њујорк.

«Морамо приступити ‘хвасонгу 13’ као ракети с дометом од 12.000 километара који може погодити било коју тачку у Сједињеним Државама», истиче Ким Донг Јуп, војни стручњак на Институту за Далеки исток универзитета Кјунгнам у Сеулу.

Танјуг

Тагови: ; ; ;