Бура због изјаве аустријског шефа дипломатије о порасту броја покривених жена у БиХ. Стварање паралелних друштава

Уколико наставимо да игноришемо чињеницу да је претерано покривање жена у БиХ ствар паралелних друштава а не израз религиозности, у догледној будућности можемо очекивати и вехабијске групе на посланичким позицијама у БиХ — казао је у среду потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поводом изјаве министра спољних послова Аустрије Себастијана Курца.

Шеф дипломатије из Беча је рекао да има информацију о томе да се у Сарајеву или Приштини, на пример, женама плаћа да потпуно покривене излазе на улицу, како би промениле слику о граду, пренео је немачки «Ханделсблат». Курц је изразио забринутост због све већег утицаја муслиманских земаља, пре свега Турске, али и Саудијске Арабије, на земље Западног Балкана.

Стевандић каже и да није истинита изјава министра безбедности БиХ Драгана Мектића да није обавештен о томе, те да се ради евентуално о појединачним случајевима, а не о општој појави у БиХ.

— У комуникацији с колегама из сигурносних служби Аустрије тражићемо размену тих информација, уколико их имају, да видимо да ли је то истина — рекао је Мектић. — Претпостављам да Курц ту изјаву није дао напамет и да му је неко дао те податке. Забрињавајуће је уколико је то истина а ми то не знамо. Поставља се питање ко даје новац за то, ако је то истина, одакле долази и које је његово порекло. И даље то држим с резервом. Лично мислим да можда има неких појединачних случајева, али да то није распрострањена појава у БиХ.

Исламска заједница у БиХ тврди да нико у тој држави не плаћа муслиманке да се облаче на одређен начин и сматра да је изјава аустријског шефа дипломатије Себастијана Курца с тим у вези непримерена, саопштено је из те верске заједнице.

— Свако има право, па и муслиманке, да се облачи на начин који жели — стоји у саопштено Канцеларије за односе са јавношћу Ријасета ИЗ у БиХ.

ПРОТИВ РАДИКАЛИЗАЦИЈЕ

У министарству спољних послова Аустрије истичу да су спремни да понуди своја искуства у оквиру међународних настојања у борби против радикализације и екстремизма.

— Министар Курц већ годинама упућује на овај проблем и стога је тему «Борба против радикализације» одабрао за једно од три тежишта аустријског председавања ОЕСС-ом — наводи се у саопштењу аустријског министарства.

 

Новости

Тагови: ; ; ; ; ;