Јуче су на југу српске аутономне покрајине Косово и Метохија, задржани руски новинари, држављани Естоније и Летоније: Родион Денисов са супругом Вером (Естонија) и Јуриј Алексејев (Летонија) припремали су материјал о ситуацији у спорне територије. Полиција самопроглашене «републике Косово» зауставила је њихов аутомобил на путу из општине Партош. Ускоро, медији на Косову су јавили да су их притворили због «проруских активности» и «тајних акција против интереса Косова».

Како је Родион Денисов написао на друштвеној мрежи после много сати дијалога са полицијом — њих «не интересују ни ЕУ ни слобода говора».

Убрзо након пуштања, Денисов је прокоментарисао инцидент за Њуз фронт — Србија.

«Били смо на Космету недељу дана. Обишли смо манастире, комуницирали са монасима и са косовским Србима. У повратку, када смо хтели да одемо и кад смо се већ кретали ка централној Србији, задржали су нас на аутопуту Партош — Гњилане», рекао је новинар. — Узели су нам пасоше и одвели у полицијску станицу. Тамо су нас испитивали шест сати под притиском. Постављали су разна питања. Оптужили су нас да се без поштовања односимо према «држави Косово», да подржавамо Србе, а не Албанце, и да управо Албанце треба да подржавамо, јер је много њих убијено, а Срби су сви лоши. Након тога су нас одвели до «границе» и тамо држали још сат времена и на крају ослободили. Сада смо у Нишу.»

Одговарајући на питање како су на Космету реаговали на пасоше ЕУ, Денисов рекао је да «они за њих немају никакво значење».

Родион Денисов напомиње да је њихово задржавање имало међународни одјек

«Добили смо велика подршка из различитих земаља, не само из Естоније. На њих је вршен велики притисак. Од самог почетка сам им говорио: да ли сте сигурни да то желите да учините? Мене и Јурија знају многи људи, не само у Русији, Естонији, Летонији, већ и у другим земљама. Ми смо чланови многих међународних новинарских организација, и успут, грађани Европске уније. Они су нам одговорили да их не интересују ни слобода говора ни европске норме, и да верују у своју истину, а она је једина исправна, и другог мишљења осим њиховог нема».
Рекли су да нам да нам званично не забрањују улазак на Космет, али да ако поново дођемо, сачекаће нас лисице», додао је Денисов.

Према његовим речима, највише од свега га фрустрира ограничење личног контакта са косовским Србима, са којима је успоставио пријатељске односе током претходних путовања.

«Ја идем на Косово већ четврти пут. Имам много пријатеља, косовских Срба, које је моје хапшење веома узнемирило. Видим у каквом ужасу они стално живе, и наравно, о томе сам много пута писао, што се нимало не свиђа онима који стварају такве услове.»

«Мислим да су знали за нас, јер све је почело скада су Петра Давидива задржали на «граници» — рекао је наш колега одговарајући на питање, да ли он сматра да је инцидент планиран. «Њга нису пустили на Косово, иако је био тамо око 30 пута. Пратили су нас, а ми смо још и објављивали где се налазимо. У повратку су нас задржали.»

Прошле недеље Петар Давидов, руски новирар са портала «Православие.ру» није могао да уђе на територију Косова и Метохије, упркос чињеници да је имао шенгенску визу, која захтева «Република Косово». Аутора бројних материјала о православним светињама сматрају претњом «за јавни ред и сигурност, националну безбедност или међународне односе», како пише у документу издатом на «граници».

Пре тога, на северу Косова и Метохије, због «илегалног преласка границе» ухапшена је група Руса и Срба, који су ишли у посету рођацима. Раније, на празник Видовдан 28. јуна на «косовској царини» нису пустили директора руско-српског културног клуба Александра Лисоваи групу активиста који су превозили помоћ локалном манастиру.

Подсетимо се да је у септембру 2016. група новинара Њуз фронта била заточена на Космету. «Шефицу српске редакције Њуз фронта држављанка Русије Оксана Сазонова, и новинар и камерман Сергеј Белоус привела је косовска полиција током снимања православних манастира на Космету, као и заједнички живот Албанаца и Срба. Новинари су планирали да сниме документарни филм о томе», рекао је тада директор агенције Константин Книрик.

Тагови: ; ; ; ; ;