Британска телевизија «Скај Њуз» спровела је истрагу и закључила да је Украјина постала пристаниште за милитанате «ИД» из Сирије и Ирака на путу ка Европи. Украјину су још назвали и «центар корупције».

Новинар Џон Спаркс почео је да се расплиће овај чвор у малом селу Карата у Дагестану. 30 становника овог села се 2013. спаковало и отишло у Сирију да се придруже редовима присталица «ИД».

У Карати је Џонизучио детаљно историју Казима Нурмагомедова, чији је најмлађи син, Марат, био је међу «добровољцима». Отац је много времена и труда уложио да убеди свог сина да напусти идеје о џихаду и тражио начин како да Марата избави од ИД.

Марат је успео да побегне, али пут у Русију био затворена за њега. У Русији, бивше милитанте чека суд. Марат се сакрио у Украјини.

Британац је успео да пронађе 33-годишњег бившег екстремисту у граду на југу Украјине, па чак и да разговара с њим:

«Мене у Русији тражеи одмах би ме по повратку тамо затворили. Обавештајне службе у Дагестану су окрутне. Било је времена када су убијани или мучени људи до смрти», правда се он. — Нисам опасан, то је против мојих веровања. Сада ми је јасно да ови људи нису у праву, и да ће ићи у пакао.»

Марат није једини борац који је напустио пут џихада и нашао уточиште у Украјини. Према друштвеним активистима и аналитичарима, на територији Украјине се од правде крије од 400 до 500 џихадиста из Сирије и Ирака. Већина њих имигранти Русије или централне Азије.

Џон Спаркс је утврдио да бивши борци долазе у Украјину не само зато што не постоји језичка баријера. Украјина је идеално пристаниште пре наставка пута у Европу.

Украјина је «корупциони центар» Европе. Украјински пасош може се купити за неколико хиљада долара код «корумпираних државних службеника» — ту информацију је британцу дала украјински писац и колумниста Кетрин Сергатскаја.

11. јуна, 2017 Украјина је добила безвизни режим са Европском унијом што омогућава њеним грађанима да путују у већину европских земаља у трајању до 90 дана.

Дакле, када бивши терористи добију украјински пасош, врата Европе су отворена за њих.

Тагови: ; ; ; ;