Стратешки бомбардери Русије способни да носе нуклеарно наоружање прелетели су преко Тихог океана, Јапанског, Жутог и Источног кинеског мора, због чега су се нашли под пратњом ловаца ратних ваздухопловстава Јапана и Јужне Кореје, јавља «Ројтерс».

Министарство одбране Русије саопштило је да су бомбардери «тупољев-95МС» летели преко неутралних вода, заједно са руским ловцима «сухој-35с» и авионима за рано упозорење «А-50».

У саопштењу се не наводи укупан број авиона који су учествовали у, како пише, планираном лету, а ни време и разлог извођења ове мисије нису саопштени, преноси Ројтерс.

Бомбардери су у ваздуху извршили операцију доливања горива, а током дела лета били су под пратњом јужнокорејских и јапанских ловаца, стоји у саопштењу.

Русија, која се у малом делу граничи са Северном Корејом, у више наврата је изразила забринутост због растућих напетости на Корејском полуострву изазваних севернокорејским нуклеарним ракетним програмом, износећи и притужбе због планова Јапана да на свом тлу распореди америчке системе за одбрану од ракетних напада, подсећа агенција.

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;