Дачић о Македонији: Није Влада већ безбедњаци

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се безбедносна сазнања до којих је дошла Србија не односе на Владу Македоније, већ на безбедносни сектор, уз уплитање страног фактора.

Дачић о Македонији: Није Влада већ безбедњаци

Дачић је рекао да је састанак са македонским колегом Николом Димитровим био конструктиван и отворен и додао да му је пренео безбедносна сазнања српских контраобавештајних служби.

„Наша сазнања су изазвала нашу реакцију да смо желели да избегнемо могућност да настане трајна штета у нашим односима у смислу да Србија буде оптужена за изазивање немира и за дестабилизацију Македоније“, рекао је Дачић новинарима у Нишу.

Он је нагласио да су Србија и Македонија пријатељи, да тако треба и да остане, те да треба да се сачувају од тога да буду колатерална штета глобалних међународних односа.

Дачић је поновио да се особље Амбасаде Србије вратило у Скопље, а да ће се амбасадор вратити 31. августа и одмах затражити пријем код председника Владе Зорана Заева, те да ће се наставити комуникација о свим отвореним питањима.

Он је нагласио да је Димитрову указао на сазнања српских безбедносних служби.

Одговарајући на питања новинара, Дачић је прецизирао да се сазнања српских безбедносних служби не односе на Владу Македоније или неко конкретно министарство у Скопљу, већ на безбедносни сектор.

„Наравно, у свему томе уз учешће страног фактора. Могу да вам кажем који је то страни фактор, али нећу. Овде је реч да се то више не дешава, да не будемо колатерална штета глобалних међународних односа“, рекао је Дачић и поновио да Србија не жели да буде оптужена или да се спомиње негативан утицај Србије на унутрашња дешавања у Македонији.

 

Извор: Танјуг

Коментари: