Српски новинар Зоран Милошевић у часопису «Печат» објавио је чланак о проблему којм се последњих година Украјина претвара у експлозивну «биолошку бомбу». Извештај објављује да на територији Украјине ради 15 америчких бактериолошких лабораторија војне намене.

Оне раде у режиму апсолутне тајности и уживају у статусу екстратериторијалности. Њихову активност карактерише истраживање и култивација различитих вируса и патогена. Особље ових институција је прилично бројно — од 50 до 250 људи, који су добили дипломатски имунитет. Ни украјинским властима ни јавности тамо нису дозвољене контроле ни провере. Овде, само амерички грађани спроводе своје истраживање. Финансирање се врши искључиво из буџета Министарства одбране САД-а.

Географија смештаја је прилично широка. Три лабораторије функционишу у Кијеву и Лавову. Једна у Харкову и регији Харков, Одеси, Виница, Ужгороду, Херсону, Тернополу. Постоје лабораторије у Донбасу и на територијама које су у близини Крима. Овде се врши забрањено експериментисање са бактериолошким оружјем.

Амерички бактериолози, према инсајдерским информацијама, испитују ефекат бактерија на представницима одређеног генског састава људи, животиња и биљки који се налазе на одређеној територији.

Од почетка рада лабораторија у Украјини, случајеви богиња, свиња и птичјег грипа постали су све чешћи. А недавно — и ботулизам. А ове инфекције, због лошег стања здравствене заштите у земљи, санитарне контроле и недостатка неопходних вакцина могу у потпуности продрети у суседне државе. А ако се купују вакцине у малом износу, онда само од државних фармацеутских компанија које су монополисти у овом послу и диктирају значајне цене купцима.

Генерал-пуковник царске армије Јапана Сиро Иши, командир одреда 731 за развој бактериолошког оружја 1931-45 у Манџурији … окренуо би се у гробу од зависти. Ратни злочинац тако нешто није ни сањао..

Сав овај бактериолошки рад Американаца у Украјини представља директно кршење Међународне конвенције о забрани развоја, производње и складиштења бактериолошких (биолошких) и токсичних оружја и о њиховом уништењу, усвојене 1972. године, а ступила је на снагу 1975. године.

Као резултат тога, не само Украјина, већ и суседне земље су у опасности од епидемије и епизотије. Разлог није само у милитаристчким амбицијама глобалног хегемона — САД. У редовним кривична дела против сопственог народа кренула је данашња украјинска влада. А то се ради не само за добронамерност «Ујка Сема», него и за тривијални добитак. Украјински грађани који су стално у опасности од заразе смртоносним вирусом, не знају колико Америка плаћа Кијев за рад својих бактериолошких центара и у чији џеп иде тај «прљав новац».

Јавност Украјине нема прилику да контролише ситуацију са војним бактериолошким истраживањима у својој земљи. И ово ће се наставити све док америчке марионете владају овде. Потребна је снажна међународна интервенција. На крају крајева, у Грузији, на пример, под утицајем јавног мнења, таква лабораторија је затворена. Да, и са тајним државним затвором, где су коришћена мучења и узнемиравања, у бази «Гвантанамо» и другим местима, могло би се и разумет.

Вашингтон и Кијев се играју с ватром. Демон бактериолошког рата може да се измакне контроли и уништи не само масу недужних људи, већ и његове ствараоце.

Олег Ростовцев специјално за News Front

Тагови: ; ; ;