Случај оснивача Hermitage Capital фонда Вилијама Браудера о утаји пореза предата је Тверском суду у Москви 2013. Бровдера је руски суд већ осудио на девет година затвора на основу оптужби за утају пореза. Ситуацију је на својој страници на друштвеним мрежмаа прокоментарисла познати међународни адвокат Наталија Веселницкаја:

«Дуго путовање господина Браудера у политику започело је управо са случајем Камеја. У мају 2007. године, истрагу је вршила московска полиција, а у јуну су дошли да претресу канцеларије Фајерстона, ти исти, који су захваљујући напредној технологији Браудера представљени на Западу као «рација».

Након огромних напора да се привуче пажња целог система за спровођење закона са циљем да намерно створи проблеме, покренута је шема крађе пореза симулацијом крађе корпоративних докумената од стране полиције три Hermitage Fund портфељних предузећа у власништву компаније HSBC Гернси.

Питате зашто? Јер је Камеја на страни ZIFF Brothers, који су «заборавили» да се региструју у Комисији за хартије од вредности у Сједињеним Америчким Државама као инвеститор у Руској Федерацији, као што су «заборавили» да извештавају о приходима примљеним у Сједињеним Америчким Државама. Према доступним информацијама, Браудер је 2007. године донирао око милијарду долара Русији за своје спонзоре. Где је у Америцим по вашем мишљењу, Браудер постигао успех након тога, нарочито међу Демократском партијом, коју су ZIFF Brother почели да финансирају 2008. године? Који новац је коришћен за лобирање за закон Магнитског, који су такође покренули (без Магнитског) Браудерови лобисти у Конгресу 2008. године?

Управо се о томе се говорило на састанку у кули. То је управо оно што смо желели да кажемо на Конгресу. И ова прича је окидач за почетка Хладног рата, чији су покретачи обични лопови, сумњиви политичари и корумпирани новинари», сумирала је адвокат.

Тагови: ; ; ; ;