Руски председник Владимир Путин отпутоваће у понедељак у Будимпешту да присуствује отварању светског првенства у џудоу на позив мађарском премијера Виктора Орбана, саопштио је Кремљ.

Путин који је носилац црног појаса осми дан, једног од највиших степена у тој дисциплини, почасни је председник Међународне џудо федерације.

Руски председник посетио је Будимпешту почеком фебруара, а током другог боравка разговараће с Орбаном, навео је исти извор.

У оквиру посете Путину ће Универзитет у Дебрецину доделити почасни докторат из захвалности на улози коју је руска јавна компанија Росатом дала тој установи у пројекту изградње два нова нуклеарна реактора у Паксу, близу Будимпеште.

Према наводима мађарске штампе званична церемонија доделе почасног доктората руском председнику биће одржана у мађарском Парламенту.

Будимпешта и Москва су у јануару 2014. потписале спорни споразум којим се додељује Росатому да изгради два нова нуклеарна реактора, названа Пак Два, који треба да замене четири реактора тренутно у функцији на тој локацији. Ти реактори су изграђени током 1980-их година и обезбеђују половину потрошње струје у Мађарској.

Изградња нових реактора треба да почне 2018, а први реактор треба да буде пуштен у рад 2023.

Европска комисија је у марту одобрила финансијску помоћ коју Будимпешта даје за тај пројекат вредан 12,5 милијарди евра, од чега је 80 одсто, односно 10 милијарди евра финансирано из руског зајма Мађарској.

Бета-АФП