Рамадани о чланству Косова у УНЕСКО-у: Став владе треба да буде у интересу грађана

Македонска влада би став о чланству Косова у УНЕСКО-у требало да усклади са интересима грађана Македоније, изјавио је аналитичар Исмет Рамадани, преноси портал на албанском језику АлсатМ.

Рамадани о чланству Косова у УНЕСКО-у: Став владе треба да буде у интересу грађана

„Премијер има алиби за подршку Косову јер у Македонији живи много Албанаца. Мислим да ће премијер Зоран Заев о свему томе наћи рачуницу у односима са ЕУ и САД, док је њихов став у погледу Косова и Србије јасан”, рекао је Рамадини.

Портал наводи да је министар иностраних послова Никола Димитров раније рекао да Македонија неће заузимати стране у односима Београда и Приштине.

То би, наводи овај медиј, између редова требало читати да је Димитров најавио уздржани став македонске владе у односу на чланство Косова у УНЕСКО.

Примећују да је став премијера Зорана Заева био много јаснији у односу на изјаву Димитрова.

Заев је, подсећају, пре два месеца у Београду изјавио да ће Македонија бити опрезна и да ће градити пријатељске односе и са Београдом и са Приштином, те да ће Скопље имати неутралан став уколико буде гласања о чланству Косова у УНЕСКО-у.

Након политичко-дипломатске кризе, након које је у недељу Београд позвао све запослене на консултације у Београд, македонска влада је, међутим, саопштила да ће став о чланству Косова у УНЕСКО-у ускладити са ставовима већине земаља ЕУ.

 

Танјуг

Коментари: