Говорећи о растућој исламизацији Балкана и опасности коју овај процес представља за Европу, Георги Енгелхарт, истраживач на Одсеку за савремену историју Централне и Југоисточне Европе, Института за славистику Руске академије наука, изјавио је за News Front:

«Саудијска Арабија (и друге нафтне монархије Персијског залива, као што су Катар, УАЕ, Кувајт) систематично су деценијама инвестирале не само у изградњу џамија, укључујући и у неисламским земљама (Европа, Сједињене Државе), већ пре свега на обуци исламских свештеника који раде у овим џамијама. Ова политика осигурала је не само поновну исламизацију мигрантских дијаспора, већ их и учинила снажном полугом утицаја заливских земаља на Европу и Сједињене Државе «, — рекао је стручњак.

«Балкан је посебан пример ове свеобухватне стратегије, у протеклих 25 година, земље залива направиле су тамо значајан напредак у промовисању радикалног ислама. Пре свега, ово се односи на Босну и Херцеговину, Косово и Санџачки регион у Србији «, — сумирао је он.

Тагови: ; ; ; ; ;