Србија је на захтев Сбербанке Русије привремено забранила компанији «Ледо», која послује у оквиру хрватског концерна «Агрокор», да располаже својим уделом у «Фрикому», пренео је портал «SeeBiz.hr».

Реч је, наиме, о привременој забрани располагања и оптерећења 100 одсто пословног удела «Ледо» д. д. у друштву «Фриком» д. о. о. Београд, коју је наложио Трговински суд у Београду почетком јуна ове године.

Привремена мера забране одређена је као осигурање за потраживање Сбербанке у износу од 100.000.000 евра (износ главнице) и 1.323.493,44 (приписана камата на дан 25. мај 2017), а која произлази у складу са гаранцијама на основу уговора о кредиту потписаном 21. фебруара.

На ту одлуку суда је, међутим, најављена жалба која ће бити поднета у законском року.

«Лего» је истовремено саопштио да је Сбербанк покренуо поступак арбитраже против «Агрокора» д. д. и 11 фирми гарантора (укључујући «Ледо») који се води пред Лондонским судом међународне арбитраже (ЛЦИА) а у вези са 450 милиона евра датих «Агрокору», које Сбербанка сада потражује због увођења поступка привремене управе у Хрватској.

Паралелно, за време трајања арбитражног поступка, Анте Рамљак је енглеском суду поднео захтев за признавањем учинака привремене управе у Енглеској и Велсу.

Странке у арбитражном поступку су прихватиле мировање арбитражног поступка док се правоснажно не одлучи о захеву Рамљака, а што се очекује најраније у новембру ове године.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;