Случај оснивача фондације Hermitage Capital Вилиема Браудера за утају пореза пребачен је у Тверски суд у Москви, али он неће учествовати у томе и повукао је свог адвоката, изјавио је РИА Новости у петак бранилац Александар Антипов.

Године 2013, Браудер је већ осуђен у одсуству од стране руског суда на девет година у случају пореских махинација.

«Ни Браудер, ни ја, ни Черкасов (друга особа која је укључена у предмет), нити његов адвокат нећемо учествовати у предмету», — рекао је адвокат.

Додао је да је таква била позиција његовог клијента, адвокат је послао службено обавештење суду објашњавајући разлоге.

«Дежурни адвокат, кога је суд поставио у поступку по члану 51 Законика о кривичном поступку, тренутно заседа у овом случају», — рекао је Антипов.

Према досијеима суда, следеће саслушање о предмету заказано је за 7. септембар.

Вилием Браудер је био највећи инвеститор у иностранству у Русији у периоду 1995-2007. У Русији је, у одсуству, осуђен на девет година у кривичном случају о финансијској превари. Британија је раније одбила да изручи бизнисмена који је, након повратка у Сједињене Државе, отворено критиковао Москву.

Брокдар се терети за организацију утаје пореза, организацију намерног стечаја и покушај кршења дужности пореског агента. Према адвокату, оптужба укључује епизоде стечаја компаније «Дальняя степь» и повлачење акција компаније Газпром у иностранство. У истрази је процењена укупна штета од акција Браудера и његовог пословног партнера Ивана Черкасова у случају намерног стечаја и пореских злочина на 3,5 милијарде рубаља.

У фебруару је Тверски суд у Москви одобрио хапшење у одсуству Черкасова и Браудера и утврдио рок притвора у року од два месеца од дана њиховог пребацивања у органе за спровођење закона Руске Федерације у случају изручења или депортације или од тренутка њиховог стварног затварања у Русију.

Браудер и Черкасов су на међународној потерници и живе у Лондону.

РИА Новости

Тагови: ; ; ; ; ;