Ситуација у граду Рака у Сирији је све гора, са никаквим условима за живот и са хиљадама цивила који нису у могућности да изађу из опкољеног терористичког упоришта, саопштио је УН, позивајући коалицију под вођством САД-а да обустави бомбардовање како би људи могли да побегну.

«Наш данашњи хитни позив члановима Хуманитарне радне групе, укључујући и чланове Коалиције САД који помажу у освајању Раке, је да морају да учине све што је могуће да би се људима омогућило да побегну из града», саопштио је Јан Игеланд, специјални саветник изасланика УН-а за Сирију на прес конференцији у Женеви.

Око 20.000 цивила и даље је заробљено у тешким хуманитарним условима на територији под контролом терориста који држе подручје града Ракка, додао је он.

«Пет рејона које сада држе терористи и град Рака су подручја у којима су животне потрепштине ван сваке сумње очајно потребне, а заштита цивила и безнедност цивила су акутно потребне», рекао је Игеланд.

Заробљени цивили практично немају приступ основним потребама, укључујући питку воду и храну, а преживљавају од хране коју су сачували раније, рекао је Дејвид Свансон, службеник за информисање јавности из Канцеларије УН за координацију хуманитарних послова.

«Хуманитарна ситуација за око 25.000 цивила који су још увек заробљени у Раки, није ништа лошија. Приступ питкој води за пиће, прехрамбеним и другим основним потрепштинама је на најнижем нивоу за сво време, а многи становници се ослањају на храну коју су раније ускладиштили да би преживели», рекао је Свансон, додајући да једина функционална болница у граду остаје у рукама терориста.

У протеклих неколико дана мноштво медијских и хуманитарних организација известило је о повећању цивилних жртава у граду. У уторак, Уједињене нације су изразиле «дубоку забринутост» у погледу извештаја, позивајући све стране да «поштују и штите цивиле и цивилну инфраструктуру».

Међутим, бекство из опкољеног терористичког упоришта чини се готово немогућим због интензивних борби, гранатирања од стране курдских «Сиријских демократских снага» и ваздушних напада коалиције САД, рекао је Игеланд.

«Наставља се тешко гранатирање из околине које држе «Сиријске демократске снаге» и константни ваздушни напади коалиције САД. Цивилне жртве су огромне и чини се да за те цивиле не постоји начин да побегну», рекао је Игеланд, позивајући коалицију да» размисли о могућностима увођења пауза или на неки други начин који би могао олакшати бекство цивила «.

«Не могу сада ни замислити једно лошије место на земљи него у ових пет рејона за ових 20.000 људи», додао је званичник УН.

Као начин да се олакша ситуација за становништво, Игеланд је навело пример ослобођења Алепа, када су сиријска војска и Русија правили хуманитарне паузе више пута како би цивилима омогућили прилику да побегну од унакрсне ватре и пруже потребну помоћ.

Ситуација је, међутим, компликованија у Раки, јер терористи не желе да комуницирају са трупама које их опкољавају, каже Игеланд. Међутим, недостатак такве комуникације се не може користити као изговор да се не учини ништа да би се помогло заробљеним цивилима, додао је он.

Према речима званичника, «крајње време је да покушамо било шта, да помогнемо безбедном бекству цивила», наглашавајући да многи цивили једноставно одбијају да оду због страха од терориста, али и од гранатирања и бомбардовања коалиције САД.

Током операције ослобођења Алепа, сиријска војска у сарадњи са руским центром за помирење, више пута је обустављала офанзиву како би успоставила хуманитарне коридоре и дозволила десетинама хиљада цивила да побегну из рејона борби.

Последња хуманитарна пауза објављена је неколико дана пре ослобођења града како би се спасаили цивили из последњих преосталих округа града који су држале радикалне исламске милитантне групе. Пауза су прављенњ пошто су Сирија и Русија дали приоритет евакуацији цивила током борби, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Најрадикалнији екстремисти покушавали су у више наврата угрозити руске и сиријске хуманитарне напоре и користити цивиле као људске штитове, а такође су отварали ватру на цивиле који беже, саопштену је РТ-у у децембру 2016. године.

Међународне хуманитарне организације позивале су коалицију САД у више наврата да предузму све мере предострожности током напада на Раку, јер је око 400.000 цивила остало у граду када је започела кампања заузимања града. Акције коалиције резултирале су «запањујућим губитком људских живота» и преко десетина хиљада интерно расељених лица, саопштиле су УН у јуну.

ВОСТОК

Тагови: ; ; ; ; ; ;