Све гласнији захтеви за оставку црногорског министра просвете Дамира Шеховића. Тврди се да ово није први случај и да је разних плагијата било и раније

Црногорско министарство просвете изразило је жаљење због ситуације у вези са Заводом за школство и преписивањем планова и програма реформисаног образовања од хрватских колега, које је пре два дана «провалио» Загреб. Министри просвете Црне Горе и Хрватске Дамир Шеховић и Блаженка Дивјак телефонски су разговарали о проблему и закључили да спор неће утицати на квалитетну сарадњу двеју држава на подручју образовања.

Планови и програми из појединих предмета у реформисаном програму образовања Црне Горе идентични су онима које је експертска радна група за реформу образовног система Хрватске објавила у јануару ове године. Тако ће црногорска деца (пре хрватске) обогатити своја знања делом и према плановима и програмима које су осмислиле комшије у Загребу. Реч је о предметима из физичког васпитања, историје, географије, па и црногорског језика.

Професор др Драган Копривица (ДФ) саопштио је да држава Црна Гора мора одлучно стати у заштиту хрватских текстова, «јер је довољно што их Црна Гора већ годинама пељеши».

— Јавни шамар који смо добили од наших суседа коначно се морао десити, јер је превршила дара меру, а ако се под лупу ставе програми неких министарстава и законодавна акта, може се отворити Пандорина кутија са дуплим дном, због чега би нам многи програми и закони били доведени у питање — изјавио је Копривица. Јавна је тајна да су хрватски програми и закони права мека, богати мајдан за манипуланте из кругова режимске Црне Горе.

У СДП Ранка Кривокапића сматрају да црногорски министар просвете Дамир Шеховић треба да поднесе оставку.

— Он невешто покушава да избегне одговорност у скандалу преписивања наставних планова и програма из Хрватске — саопштили су у СДП.

ПРЕ ЗАГРЕБА!

Ресорно министарство у Подгорици затражило је у четвртак изјашњење Завода за школство, на челу са в.д. директора Решадом Сијарићем, о копирању курикулума које је 18 месеци радило око 500 хрватских стручњака, а које Загреб још није почео да примењује, а Подгорица јесте.

 

Новости

Тагови: ; ; ;