Председник Чешке Милош Земан позвао је Европску унију да започне депортације миграната са Блиског истока и Африке јер је најновији терористички напад у Барселони показао, како је рекао, да је то једини начин да се Европа избори са исламским тероризмом.

„Последњи догађаји у Барселони показали су по десети пут да су депортације једини пут како да се ратосиљамо исламског тероризма“, казао је синоћ Земан у свом редовном интервјуу приватној чешкој телевизији ТВ Барандов.

Он је изразио наду да ће се ЕУ коначно приклонити ономе што тврди Вишеградска група да избегличке квоте сигурно нису решење миграцијске кризе и казао да види помак ка том ставу у Аустрији али да ће га сигурно одбити Грчка и Италија које су на удару миграцијског таласа.

„Италији и Грчкој треба помоћи, али на њиховој територији и не тако да оне даље пуштају мигранте преко својих граница“, казао је Земан.

Чешки председник поново је критиковао ЕУ за то што није у стању да изађе на крај са избегличком кризом али је нагласио да то ништа не мења његову веру у основну идеју ЕУ.

„ЕУ сасвим сигурно слаби и пропада. Ми који волимо основну идеју ЕУ, а због тога сам у председничком замку подигао њену заставу, некада тихо а некада гласно патимо“, рекао је Земан а кривци за такво стање су по његовим речима садашњи челници ЕУ.

Земан је такође, као у већини разговора, медијима поновио захтев да се укину санкције ЕУ Русији а синоћ је тај захтев навео као решење проблема високих маржи у чешким продавницама.

„Трагедија су марже наших трговинских мрежа. Дао сам да ми направе једну лепу таблицу и имам поређење какве су биле марже пре 15 година и данас. Да не дужим, маржа код кифле је била 13 одсто а данас је 67 одсто. Настојмо да се укину санкције против Русије и руске санкције против нас, настојмо да се пробијемо на кинеско тржиште и настојмо да укинемо апсолутно бесмислене дотације из ЕУ за то да се не производи“, казао је Земан у недељном интервјуу ТВ Барандов.

 

Бета

Тагови: ; ; ; ; ; ;