Америчким дипломатама у Хавани који су се жалили на губитак слуха и равнотеже дијагностиковане су повреде мозга јер су, како верује Стејт департмент, били мета прислушкивања и звучног напада.

Лекари у САД су утврдили да су главобоље и мучнине биле узроковане оштећењем централног нервног система, ексклузивно је на свом сајту објавила телевизија Си-Би-Ес њуз. Министарство спољних послова САД повукло је упосленике са тегобама, али и изразило забринутост за остале запослене у амбасади, за које верује да су и даље изложени соничним ударима. Си-Ен-Ен је раније јавио да се, осим десет америчких, разболело и пет канадских дипломата који су радили за Отаву из амбасаде САД.

Администрација Доналда Трампа сматра да су симптоме изазвали прислушни уређаји постављени у становима и канцеларијама америчких дипломата, што је назвала „случајем без преседана”. Иако САД нису отворено оптужиле Раула Кастра за напад, протерале су двоје кубанских дипломата из Вашингтона, наводећи да Хавана није довољно учинила да истражи ударе и заштити америчке држављане. Из Кастровог кабинета одбацују оптужбе о озвучивању и наводе да су формирали комисију која испитује случај.

Кубанска штампа није придала значај спору између Хаване и Вашингтона, али су медији из региона покушавали да баце светло на „мистериозно аудио-оружје”, описујући емитовање звукова који трајно оштећују слух иако људско уво не може да их чује. Пишу и да би иза удара могла да стоји трећа земља попут Русије или Северне Кореје.

Вашингтон је деценијама држао карипско острво под блокадом не успевајући да сруши комунистички режим, због чега је Барак Обама пре две године направио заокрет и обновио дипломатске односе. Кастрова влада се отворила за америчке посетиоце, авио-превознике и компаније иако је републиканска већина на Капитол хилу одбила да укине ембарго у трговини са Кубом. Садашњи председник САД тврди да је његов претходник изашао у сусрет Кастру не добијајући ништа заузврат, јер се Хавана није обавезала да ће поштовати људска права и ослободити политичке затворенике. Администрација је објавила да укида раније договоре, али је задржала највећи број Обаминих мера према Кубанцима.

Амбасаде су остале отворене и нису прекидани директни летови за Хавану где и даље послују америчке компаније попут „Гугла” и „Шератона”. Американци шаљу неограничене своте новца на Кубу и одатле доносе рум и цигаре, који први пут после дуго времена нису забрањена роба у САД.

Ново у Трамповој политици је да је највећем броју Американаца отежао индивидуална путовања на Кубу. Иако су туристичка путовања била забрањена грађанима САД и за време Обаме, тадашња влада је гледала кроз прсте својим држављанима који су се изговарали тиме да прелазе границу из образовних, верских или истраживачких разлога. Трамп је десетковао разлоге које влада сматра оправданим да би дозволила одлазак на Кубу и верује се да ће Американци моћи тамо да одлазе само у оквиру организованих тура. Либерални амерички медији сматрају да Трампове мере неће наштетити репресивном Кастровом режиму, већ обичним Кубанцима који су издавали собе и припремали храну америчким туристима.

Верује се да је шеф Беле куће изашао у сусрет Американцима кубанског порекла, противницима владе Кастрових, јер су они гласали за њега, обезбеђујући му победу на Флориди, једној од држава које често одређују америчког председника.

Аутор: Ј. Стевановић
Извор: Политика

Тагови: ; ; ;