Бугарску новинарку Диљану Гаитанџијеву, која је постигла велику популарност након истраге о снабдевању терориста у Сирији оружјем од стране Сједињених Држава и Саудијске Арабије, отпуштена је из листа «Труд» тачно пре њеног следећег путовања у Сирију, где је требала да настави истраживање.

Диљани смо успели поставити неколико питања о скандалу са отпуштањем са посла и политичким притисцима према новинарки.

— Диљана, водили сте новинарску истрагу о испоруци оружја из европских земаља у Сирију и само неколико дана пре следећег путовања и наставка рада, отпуштени сте са свог радног места у листу «Труд».
Штавише, ви сте били саслушани у Националној агенцији за безбедност Бугарске у вези са вашим изворима информација. Шта се заиста догодило?

— Пре неколико дана сам добила позив од Агенције за националну безбедност, и замолили су ме да дођем до њих, не наводећи никакав разлог за моје испитивање. Јуче сам посетила њихову канцеларију, где су ме испитивали о мојим изворима информација и, колико сам схватила, они су покренули истрагу о цурењу докумената које увлаче Азербеџан, САД, Саудијску Арабију, Бугарску и многе друге европске земље за учешће у снабдевању терориста оружјем.
Постало је јасно да су бугарске агенције за спровођење закона не истражују садржај ових докумената. Они су истраживали начине за добијање ових докумената од мене. Када је тамо испитивање завршено, неколико сати касније сам добила позив од секретара из новина у којој сам радила до данас. А она је рекла да би требало да дођем у канцеларију «Труд Daily» и потпишем оставку. Ништа ми нису објаснили, и још увек не знам разлоге за доношење такве одлуке. Ако би се правно изразила — суспензија мог уговора.

— Да ли мислите да се ово може директно повезати са властима након вашег саслушања у служби безбедности?

— Искрено, ово није изненађење за мене. И овде радим у Бугарској. Ово је, наравно, локални проблем, али људи треба да знају где је прича почела. У Бугарској нема независног новинарства. Имамо корпоративне медије, меинстрим медије. Који прате владину агенду, а истраживачком новинару је изузетно тешко говорити. И сада говоримо не само о мени, већ о новинарству уопште, јер се ово питање односи на сукобе широм света. И снабдевање терориста оружјем широм света. Не ради се о мени, већ о томе како се односити према новинарима истрживачима који се баве у истраживањем овог питања, ове криминалне шеме. Они не могу слободно да раде, не смеју да раде независно. Ја сам веома захвална вашој агенцији што вам пружа прилику да људима пренесете истину. Као што знам, у Бугарској нема те свести, као слободе штампе.

Тагови: ; ; ; ;