Председница Владе Србије Ана Брнабић учествује на састанку председника влада региона у албанском граду Драчу. Премијер Албаније Еди Рама биће домаћин састанка на којем ће, поред председника влада региона, учествовати и представници Сталног секретаријата Коморског инвестиционог форума, прве заједничке институције у региону коју су основале привредне коморе ових земаља.

Учесници ће разговарати о регионалној сарадњи и могућностима олакшавања прекограничног кретања робе, стварања ефикасног транспорта, дигиталној економији, трговини и улагањима.

Скуп ће бити прилика да се укаже на значај регионалне стабилности и спровођења реформских процеса, који су кључни предуслови за економски опоравак, развој и достизање европских стандарда целог региона.

У Драчу је све спремно за састанак лидера Западног Балкана на коме ће премијери држава у региону разговарати сарадњи и јачању интеграцијских процеса Западног Балкана.

Сурет чији је домаћин албанкси премијер Еди Рама почеће у 10.15 у «Мелиса» резиденцији на обали Јадранског мора. Србију представља председница Владе Ана Брнабић која ће се, како је раније најваљно, у Драчу срести са председником Владе Македоније Зораном Заевим.

То ће бити њихов први сусерт од избијања политичке и дипломатске кризе између Србије и Македноје али и први сусрет после разговора два премијера у Трсту када је Зоран Заев обећао премијерки Србије да ће Македонија бити суздражана у гласању да Косово постане члна Унеска.

У Драчу је потрвђено да македонски премијер долази на састанак, о чему данас пишу и македонски медији.

Поред лидера Западног Балкана састанку у Драчу требало би да присуствују и комесар ЕУ за добросуседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан као и потпредседник Светске банке за Европу и централну Азију.

РТС

Тагови: ; ;