Душан Пророковић, извршни директор Центра за стратешке алтернативе прокоментарисао је за News Front дешавања на Косову и Метохији и безбедносну ситуацију на Балкану.

Стање на Косову треба анализирати са два становишта, — каже наш саговорник. — Први је један ширији међународни контекст, а други је албански контекст, контекст унутрашње албанске политике.

Што се међународног контекста тиче, последња дешавања на Косову мени ипак говоре да утицај Запада слаби, како у осталим балканским земљама тако и међу Албанцима.

Оно што је за Србе и за Србију као државу важно, јесте које ће политичке теме доћи на агенду.

Мислим да је прва тема формирање «војске Косова» и да на то морамо да обратимо посебну пажњу.

Очекујем проблематизацију српско-албанских односа и радикализацију унутар албанског политичког корпуса, каже Душан Пророковић.

На питање исламизације Балкана, Пророковић је одговорио:

Ми у Босни имамо 10 насеља у којима се потпуно примењује Шаријат, где цивилне власти немају никакву контролу. Радикални ислам међу Албанцима значајно расте. И то можете да видете по броју добровољаца који су стали у редове ал Нусре у Сирији.

Ово је последица на коју смо упозоравали још крајем 90-их — почетком 2000-их година, каже господин Прорковић, говорећи о улози Запада у том процесу.

Једном када су отворена врата радикалном исламу као савезнику, било је сасвим нормално очекивати да ће се он овде укоренити.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ;