Европска унија упозорила је британске преговараче, који наредне недеље стижу у Брисел на трећу рунду преговора о изласку Велике Британије из ЕУ, да не би требало да користе мировни процес у Северној Ирској као «монету за поткусуривање» како би убрзали преговоре о Брегзиту.

Сајт Политико наводи да су и ЕУ и Уједињено краљевство нагласили посвећеност мировном процесу, али да у Бриселу постоји забринутост да Лондон покушава да веже будући статус Споразума из Белфаста, познатог као Споразум на Велики петак, са преговорима који би требало да одлуче будуће трговинске односе Британије с ЕУ.

Овај споразум су 1998. потписале британске власти, влада Републике Ирске и политичке странке Северне Ирске.

Како наводи овај сајт, неименовани високи званичник ЕУ који је данас разговарао са новинарима у Бриселу, говорећи о прошлонедељном документу који представља позицију британске владе о северноирској граници, казао је да се Унија противи томе да Лондон повезује ово питање са преговорима о будућој трговини.

«Помало смо забринути што се у документу Уједињеног краљевства комбинује очување мировног процеса са будућим трговинским односима ЕУ и Уједињеног краљевства. Веома је важно да мировни процес не постане монета за поткусуривање у овим преговорима», навео је тај званичник.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;