Амбасадорка САД у УН Ники Хејли рекла је данас да америчке санкције против Венецуеле представљају снажну поруку председнику Николасу Мадуру да Сједињене Америчке Државе неће толерисати «диктатуру» у тој земљи.

Хејли је, говорећи у седишту Уједињених нација, навела да од ње није тражено да се састане у УН са министром спољних послова Венецуеле Хорхеом Ареазом, који борави у Њујорку, преноси Ројтерс.

Истовремено, Бела кућа је саопштила да је амерички председник Доналд Трамп потписао извршну уредбу којом забрањује трговину одређеним обвезницама венецулеанског јавног сектора како би извршио притисак на владу председника Мадура да обустави своју «тиранију».

Трамповом уредбом забрањује се трговина новим обвезницама и акцијама које је издала венецуеланска влада и њена државна нафтна компанија ПДВСА, пренела је британска агенција.

Међутим, Бела кућа напомиње да ова уредба дозвољава да америчко Министарство финансија издаје лиценце за друге трговинске и хуманитарне трансакције, укључујући финансирање трговине, извоза и увоза нафте и трансакција искључиво са огранком ПДВСА у САД, под називом «Китго» (Цитго).

Срна , Тањуг ,

Тагови: ; ; ;