Иницијативу Молдавије за повлачење руских мировних снага из Придњестровља, Русија сматра новим непријатељским потезом чији је циљ онемогућавање побољшања односа између двеју земаља, поручио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков молдавском амбасадору у Москви.

Сергеј Рјабков је амбасадору Андреју Негуцу, кога је Министарство спољних послова позвало на разговор, указао на «провокативну иницијативу Кишињева, који захтева да могућност потпуног повлачења страних војних снага са територије Молдавије буде уврштена у дневни ред 72. седнице Генералне скупштине УН», пренео је Тас.

Русија је нагласила да овај корак, који занемарује стварне разлоге присуства ограниченог контингента руских снага у подручју реке Дњестар, сматра још једном кариком у ланцу непријатељских потеза које су у последње време повлачили они политичари у Кишињеву који не желе побољшање билатералних односа», стоји такође у саопштењу Министарства спољних послова.

Придњестровље је званично у саставу Молдавије, али пола милиона становника источне обале Дњестра, који говоре руским језиком, прогласило је 1991. године независност.

 

Танјуг

Тагови: ; ;