Руски и сиријски војни стручњаци формирали су јединствени систем противваздушне одбране у Сирији.

Ово је приликом посете војној изложби „Армија-2017“ у Кубинки код Москве саопштио заменик команданта руских Ваздушно-космичких снага генерал-мајор Сергеј Мешчерјаков.

Притом је нагласио: „У Сирији сада постоји јединствени интегрисани систем ПВО. Обезбеђено је информационо-техничко сједињавање наших и сиријских средстава која држе под контролом ваздушни простор те блискоисточне земље. Сада све информације са сиријских радара стижу до командних тачака наших јединица на територији Сирије“.

Русија око аеродрома Хмејмим, који се налази јужно од Латакије, држи распоређен цео радарски батаљон, батерију ракетно топовског система „Панцир-С“ и зенитне ракетне системе С-400.

У домету С-400 су сви ваздушни циљеви у кругу од 400 километара, а на висинама до 35 километара.

Русија је у Сирији формирала и систем за заштиту од беспилотних летелица. Александар Новиков, генерал који у Генералштабу РФ одговара за развој и примену дронова, тим поводом је открио:

„На локацијама на којима се налазе наше снаге постављени су елементи тог система који укључује апаратуру за откривање туђих беспилотних летелица, обавештавање својих о њиховом лету, као и њихово радиоелектронско онемогућавање и уништавање ватром“.

Новиков је открио да дронове „за одстрел“ уништавају специјално обучене групе са посебним стрељачким наоружањем.

Према његовим речима, цео систем обухвата средства ПВО, средства за ваздушно осматрање и за радио-електронску борбу.

Поврх свега овога, Оружане снаге Русије су у Сирији испробале нови систем тајне војне везе који је остао „непробојан“ иако је користио инфраструктуру „страних оператера“.

Восток

Тагови: ; ; ; ;