САД прате развој ситуације у вези с наводима да руска нафтна компанија «Росњефт» и венецуеланска државна нафтна компанија ПДВСА преговарају о размени деоница у огранку ПДВСА у САД «Китго» за деонице у пројектима венецуеланске компаније, рекао је новинарима представник Беле куће.

«Добро нам је познат став «Росњефта» у вези са «Китгоом». Пратимо то на одговарацјући начин», рекао је он, преноси Тас.

«Росњефт» и ПДВСА преговарају о трампи деоница у рафинерији ПДВСА на територији САД за деонице на нафтним пољима и уговор о снабдевању горивом, наводи руска агенција, позивајући се на неименоване изворе Ројтерса.

Јуче је Бела кућа је саопштила да је амерички председник Доналд Трамп потписао извршну уредбу којом забрањује трговину одређеним обвезницама венецулеанског јавног сектора како би извршио притисак на владу председника Мадура да обустави своју «тиранију».

Трамповом уредбом забрањује се трговина новим обвезницама и акцијама које је издала венецуеланска влада и њена државна нафтна компанија ПДВСА, пренела је британска агенција.

Међутим, Бела кућа напомиње да ова уредба дозвољава да америчко Министарство финансија издаје лиценце за друге трговинске и хуманитарне трансакције, укључујући финансирање трговине, извоза и увоза нафте и трансакција искључиво са огранком ПДВСА у САД, под називом «Китго» (Citgo).

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;