Јеменски медији објавили су снимке и фотографије на којима је приказано седам потпуно нових снајперских пушака које је произвела Јединица за војну производњу Министарства одбране Јемена.

Према тврдњама Министарства, пушке су у потпуности израђене у Јемену и биће одмах стављене у употребу на свим фронтовима у земљи.

Саарем је направљен по моделу Заставине М48, али јој је домет повећан са 800 на 1.600 метара.

Катиф, пшка калибра 12,7mm и домет 1.500m, је највероватније израђена према сојветском митраљезу НСВ.

Аштар, калибра 14,5mm има домет од 3.000m и највероватније је направљена по моделу руског митраљеза ЗПУ.

Хасем калибра 20mm и домета 2.500m базиран је на америчком М167 Вулкан противавионском систему.

Зулфикар 1 и Зулфикар 2 противоклопне снајперске пушке калибра 23mm разликују се по домету. Јединица има домет од 2.000, а двојка добацује до чак 4.000 метара. Обе пушке базиране су на концепту сојветског аутоматског топа ГШ-23.


Противоклопна снајперска пушка Касем калибра 30mm има домет од невероватних 5.000 метара и базирана је на совјетском аутоматском топу ГШ-301.

Сармат је практично копија америчке пушке Барет М82, 12mm, домета 1.250 метара, која је у великим количинама заплењена од војника саудијске коалиција.

Снајперске јединице, уз ракетне, главно су оружје којим јеменске снаге наносе највећу штету и губитке агресорима. Погледајте једну од операција јеменских снајпериста, који су практично почистили положај саудијаца на југу Саудијске Арабије. У помоћ је позвано и оклопно возило, али, снајпериста је био превише добар и за њих:

Здружене снаге Јеменске Армије и револуционарног покрета Хути воде борбу против коалиције коју предводи Саудијска Арабија, која је у марту 2015. покренула инвазију на најсиромашнију земљуарапског света.

Током агресије, злочиначке снаге убиле су више од 13.000 људи, а чак 70% становништва земље од 27 милиона становника у овом тренутку директно зависи од хуманитарне помоћи, док целом земљом хара највећа епидемија колере икада забележена на планети Земљи.

Британија и САД су највећи спонзори злочиначке агресије, а само Лондон је, званично, до сада отрошио чак 3,3 милијарде фунти за донације у оружју саудијској коалицији.

Ипак, борба и даље траје, а јеменске снаге, које су ове године успеле да консолидују одбрамбене линије на фронтовима, почеле су и са офанзивним операцијама, које су нарочито изражене на југу Саудијске Арабије.

Погледајте фоторепортажу презентације нових снајперских пушака:


Правда

Тагови: ; ; ;