За пристижућу олују треће категорије, чији је удар најављен за рано ујутро, припрема се читава тексашка обала, па се тако становници те области који су одлучили да остану код својих кућа у паници опскрбљују огромним количинама хране, воде и гаса, док други даскама облажу прозоре и врата својих кућа и пословних простора, преноси Еј-Би-Си њуз.

Многи, међутим, у журби напуштају приобалне области јер су званичници позвали становнике да се евакуишу, па су на путевима протежу дуге колине возила, преноси Ројтерс.

Како је најављено, ураган ће најпре захватити подручје код Корпус Кристија у Тексасу, уз кише које ће донети поплаве дуж обале централног Тексаса, а можда ће протутњати и изнад Мексичког залива пре него што удари на Хјустон.

Авиокомпаније су отказале летове, школе су затворене, а концерти и други одавно планирани догађају у Хјустону и приобалним областима су одложени.

Тако је, због урагана који се ближи, британски рок музички састав «Колдплеј» одложио концерт који је у Хјустону био заказан за вечерас.

Еј-Би-Си њуз наводи да ће, чак и након што ураган погоди обалу Тексаса, ефекти моћне олује трајати данима, са обилним кишама које ће, како се прогнозира, падати од данас до среде.

«То ће бити олуја о којој ћемо причати, нажалост, у наредних најмање седам дана», каже за америчку телевизију метеоролог Џинџер Зи.


«Глас Америке» је раније јавио да се становници јужне обале Мексичког залива у Тексасу припремају за долазак урагана Харви, ноћас или рано ујутро.

Наводи се да се продавнице покривају дрвеним плочама, док се јака олуја, снимљена камером НАСА, креће преко топлих вода Мексичког залива према обали Тексаса и све више јача како долази. Званичници наглашавају да они који игноришу наредбу о евакуацији, чине то на сопствени ризик.

Очекује се да ће ураган Харви испустити скоро 100 центиметара кише на широко подручје обале Тексаса током наредна три дана. Бела Кућа је саопштила да су федерални ресурси спремни да ако буде потребно буду упућени у Тексас.

Тагови: ; ; ; ;