Арапска коалиција под командом Саудијске Арабије која делује у Јемену признала је данас да је «грешком» погодила цивиле током ваздушног удара у Сани када је погинуло 14 људи, наводи се у саопштењу.

После обављење истраге показало се да је дошло то «техничке грешке», наводи се у саопштењу коалиције које је објавила саудијска агенција СПА.

Коалиција жали због цивилних жртава које су колатерална штета и упућује ; саучешће њиховим породицама и ближњим, рекао је портпарол коалиције пуковник Турки ал Малики.

У том ваздушном удару мета су биле две зграде у Фаџ Атану, стамбеној четврти у јужном делу главног града Јемена, Сане, који је од 2014. под контролом Хути побуњеника.

Арапска коалиција почела је у марту 2015. интервенцију у Јемену да подржи владине снаге наспрам Хути побуњеника. Коалиција је оптужила Хуте да су поставили командни и комуникациони центар у средиште те стамбене четврти да би искористила цивиле као људски штит.

Цивили плаћају велику цену у рату у којима су супротстављене снаге председника Абд Рабо Мансур Хадија, кога подржава арапска коалиција, и Хути побуњеника, повезаних са присталицама бившег јеменског председника Алија Абдалаха Салеха.

Арапска коалиција више пута је оптужена да је убила цивиле током својих ваздушних удара.

Коалиција је већ раније признала «грешке» када су страдали цивили, као када је извршен напад на погребну поворку у Сани у октобру 2016. када је било више од 140 мртвих.

Тагови: