Екстремисти Боко харама убили су најмање 27 људи у нападима на неколико села у Нигерији ове недеље, рекли су грађани савезне нигеријске државе Борно.

 

 

Смртоносни напади Боко харама претходних месеци приморали су нигеријске власти да појачају борбу против те нигеријске групе екстремиста, за коју су прошле године рекле да је «сломљена».

Исламски екстремисти су у среду упали у села у области Нганзаи и убили најмање 15 људи, од којих су неке убили ватреним оружјем а неке заклали, рекао је један припадник локалних снага грађанске самоодбране. Екстремисти су том приликом спаљивали куће у селима.

Командант снага грађанске самоодбране у области Гузамала навео је да је још 12 особа убијено, а најмање четири рањено, у нападима на села у савезној држави Борно.

Локалне одбрамбене снаге траже већу подршку нигеријске владе у борби против екстремиста Боко харама, чија је побуна почела у савезној држави Борно пре осам година.

Током осмогодишње побуне исламиста погинуло је више од 20.000 људи, а 2,6 милиона избегло је из домова, изазвавши највећу хуманитарну кризу у Африци са милионима који гладују.

Побуна Боко харама проширила се из Нигерије и на суседне земље Камерун, Чад и Нигер, где екстремисти такође изводе смртоносне нападе.

Тагови: ;