У делу територије на сиријско-либанској граници коју под својом контролом држи «Исламска држава» ступио је на снагу споразум о прекиду ватре између либанске војске и милитаната, јавили су данас локални медији.

Либанска војска објавила је прекид ватре који је на снагу ступио јутрос у 7.00 часова по локалном времену како би се стекли услови за преговоре о ослобађању војника у заробљеништву код «Исламске државе».

У саопштењу либанске војске не помиње се прекид ватре са сиријске стране границе.

Либанска телевезијска станица «Манар» јавила је да су сиријска војска и либански покрет Хезболах, такође објавили прекид ватре у својој офанзиви против «Исламске државе» у региону Каламун недалеко од границе.

Борбе су почеле пре седам дана када су либанска војска, сиријска армија и Хезболах кренули у одвојене али истовремене офанзиве против енклаве под контролом «Исламске државе».

Милитанти «Исламске државе» и други џихадисти су 2014. године накратко преузели контролу над пограничним градом Арсалом на североистоку Либана. Није позната судбина девет војника које је заробила «Исламска држава».

Офанзива либанске војске води се недалеко од града Рас Балбека.

Аналитичари подсјећају да би било какава координација либанске војске са сиријском армијом или Хезболахом била политички осетљива у тој земљи и могла би да угрози значајну војну помоћ коју Бејрут добија од Вашингтона.

Тагови: