Грчка је после вишегодишње борбе са штедњом наметнутом од стране ЕУ и хладног пријема код САД одлучила да прихвати помоћ Кине, свог најамбициознијег геополитичког партнера, пише «Њујорк тајмс».

Кина је искористила време које је ЕУ провела притискајући власти у Атини да Грчкој понуди мноштво инвестиција од којих су неке већ почеле да се исплаћују, не само економски, већ и политички, оцењује амерички лист.

Инвестиције у Грчкој омогућиле су Кини добро политичко и економско стајалиште и могућност ширења својих подухвата у другим деловима Европе.

Грчка је прошле године помогла заустављање заједничке изјаве ЕУ о «кинеској агресији у Јужном кинеском мору», наводи лист. Власти у Атини су у јуну блокирале изјаву ЕУ којом се осуђује кршење људских права у Кини. Грчка се неколико дана потом побунила против строжих контрола кинеских инвестиција у Европи. Дипломатски став Грчке није прошао непримећено код њених европских партнера нити САД.

Брисел и Вашингтон су раније страховали да би Грчка економска рањивост могла да је учини лаком метом за Русију, земљу која је, по оцени Њујорк тајмса, одувек желела да подели Унију.

Уместо тога, Кинези постају све снажнији страни «играч» у Грчкој, што се може посматрати као резултат усредсређености и стрпљиве дипломатије.

Улога луке Пиреј у пројекту «Један појас, један пут»
Кинеска бродска компанија «Коско», која је у државном власништву, преузела је 2016. године већински део грчке луке Пиреј.

Влада у Пекингу сматра Пиреј главном капијом за кинески извоз у јужну, источну и централну Европу, али и главним центром за прекоморски транспорт преко и око Средоземног мора.

Кина жели да Пиреј има кључну улогу у великом инфраструктурном пројекту «Један појас, један пут» — новом путу свиле у Европи, наводи амерички лист.

Док је Немачка третирала Грчку као «делинквента» у еврозони, Кина је постала њихов најпоузданији пријатељ.

«Док су се Европљани понашали према Грчкој као средњовековне пијавице, Кинези су настављали да доносе новац», рекао је члан Сиризе и посланик у грчком парламенту Констанс Доузинас.

Кина је већ искористила своје «политичке мишиће» да остави велики геополитички траг у Африци и Јужној Америци.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;