Молдавска влада ће тражити да се на заседање Савета безбедности УН буде уврштена иницијатива за повлачење руске војске из Придњестровља.

То је рекао молдавски премијер Павел Филип.

«Став који смо изнели на маргинама УН остаје непромењен», рекао је он новинарима на почетку прославе Дана независности Молдавије, преноси ТАСС.

Амбасадор Молдавије у Русији Андреј Негуца рекао је јуче да ће Кишињев у року од неколико дана одговорити Москви на захтев да иницијативу за повлачење руских мировних снага из Придњестровља не уврсти у агенду 72. заседања Генералне скупштине УН.

«Јуче сам проследио једну од тема разговора које сам имао са замеником руског министра спољних послова Сергејем Рјабковим, а то је захтев да Молдавија не инсистира на увршћивању те иницијативе», рекао је Негуца данас новинарима, додавши да ће одлука уследити у року од неколико дана.

Рјабков је у петак молдавском амбасадору у Москви поручио да иницијативу Молдавије за повлачење руских мировних снага из Придњестровља, Русија сматра новим непријатељским потезом чији је циљ онемогућавање побољшања односа између двеју земаља.

Рјабков је амбасадору Негуцу, кога је Министарство иностраних послова позвало на разговор, указао на «провокативну иницијативу Кишињева, који захтева да могућност потпуног повлачења страних војних снага са територије Молдавије буде уврштена у дневни ред 72. седнице Генералне скупштине УН», пренео је Тасс.

«Русија је нагласила да овај корак, који занемарује стварне разлоге присуства ограниченог контингента руских снага у подручју реке Дњестар, сматра још једном кариком у ланцу непријатељских потеза које су у последње време повлачили они политичари у Кишињеву који не желе побољшање билатералних односа», стоји такође у саопштењу Министарства иностраних послова.

Придњестровље је званично у саставу Молдавије, али пола милиона становника источне обале Дњестра, који говоре руским језиком, прогласило је 1991. године независност.

Тагови: ; ; ; ;