Тропска олуја Харви праћена јаком кишом изазвала је поплаве широм Хјустона у савезној држави Тексас и 40 чамаца је додатно послато у град ради помоћи угоженима због високог нивоа воде.

Градоначелник Хјустона Силвестер Тарнер рекао је да су службе за ванредне ситуације примиле више од 2.000 позива за помоћ од људи блокираних у кућама и аутомобилима.

Према његовим речима, до сада су евакуисана два стамбена комплекса.

» Не излазите на пут и не претпостављајте да је олуја прошла» — нагласио је Тарнер.

Два нова склоништа, укључујући центар у Хјустону биће отворена за пријем избеглих.

Са аеродрома Вилијем Хоби у Хјустону отказани су сви долазни и одлазни летови због воде на писти.

«Драматичне су поплаве у Хјустону. Радимо на спашавању живота и да што више људи буде на безбедном» — рекао је гувернер Тексаса Грег Абот.

До сада су потврђена два смртна случаја током тропске олује Харви. Полицијски званичник Колин Хауард рекао је да се старија жена утопила када је покушала да се аутомобилом провезе кроз поплављену улицу.

Крајем седмице један мушкарац је погинуо у пожару у граду Рокпорту удаљеном око 48 километара северно од града Корпус Кристија.

Харви је захватио копнени део Тексаса као ураган категирије четири са ударима ветра до 210 километара на час што је најјача олуја која је захватила ту државу од 1961. године.

Олуја је скидала кровове с кућа, уништавала зграде, изазвала поплаве у приобалним насељима а синоћ је без струје остало скоро 230.000 људи.

Харви је због смањења удара ветра јуче смањен на тропску олују, али власти упозоравају да велику опасност представља киша.

«Киша ће довести до дугих, опасних и потенцијално катастрогалних поплава», наводи се у саопштењу Метеоролошке службе.

 

 

 

Тагови: ; ;