Клуб посланика Самосталне демократске српске странке (СДСС) реаговао је данас на најаву хрватског министра правосуђа Дражена Бошњаковића да спорна плоча у Јасеновцу са натписом «За дом спремни» остаје до даљег, поручивши да је таква плоча на месту где је била команда усташког концентрационог логора смрти за њих у потпуности неприхватљива.

«За уклањање те плоче постоји достатан уставно-правни оквир. Донесено је више пресуда пред хрватским судовима према којима се коришћење тог поздрава санкционише, донесена је и пресуда Уставног суда о истом питању те је за Владу и њена тела обавезујући закључак Одбора за Устав, пословник и политички систем Хрватског сабора донесен почетком ове године», наводи се у саопштењу које потписује председник клуба Борис Милошевић, преноси агенција Хина.

У саопштењу се истиче да за уклањање плоче с тим поздравом, постоји и обавезујући договор коалиционих партнера који чине садашњу саборску већину и Владу. Подсећају да је тај договор заснован на усуглашеној одбрани темељних вредности Европе након Другог светског рата и вредности уставно-правног поретка Хрватске од било које врсте ревизионизма, релативизма, негационизма или вређања жртава злочина почињених од стране било наци-фашистичких било усташких покрета и режима.

«Због тога Клуб посланика СДСС-а сматра да Влада, уместо најаве одлагања уклањања плоче којом се велича злочиначки усташки режим и омаловажавају његове жртве, те вређа сећање на њих, треба — у складу с важећим уставно-правним оквиром и у складу с обавезујућим договором коалиционих партнера — најавити њено уклањање», закључује се у саопштењу СДСС.

Блиц

 

Тагови: ; ;