Шпански премијер Мариано Рахој позвао је данас регионалну каталонску владу да одустане од „отцепљења, поделе и радикализма”, јер власти те покрајине желе да организују референдум о независности.

Десет дана после два напада у Каталонији у којима је страдало 16 и повређено 120 особа, Рахој је рекао да је план о одржавању референдума „последња ствар коју у овом тренутку жели већина каталонског друштва”.

„Волео бих, као и велика већина Шпанаца, да поједини политичари одустану од планова отцепљења, поделе и радикализма”, рекао је Рахој алудирајући на каталонску владу на челу с Карлесом Пућдемоном.

Председник каталонске владе изјавио је недавно да и даље жељи да буде одржан референдум који је заказан за 1. октобар.

Тензије између Рахоја и каталонских власти мало су попустиле после напада у Барселони и Камбрилсу и позива власти у Мадриду на јединство земље.

На челу каталонске владе од почетка 2016. је сепаратистичка коалиција која је обећала да ће ту област довести до независности.

За независност се 2014. године изјаснило 1,8 милиона Каталонаца на необавезујућем гласању, такође одржаном упркос противљењу власти у Мадриду које сецесионистичке иницијативе у Каталонији сматрају противуставним.

Каталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније. Званично је, као „историјска нација”, призната у Каталонском аутономном статуту из 1979. године, у складу с Уставом Шпаније из 1978. године.

 

Бета-АФП

Тагови: ; ; ;