Због ниског наталитета, етничке асимилације, лоше обављеног пописа становништва, али и промене идентитета, Срба у расејању је све мање. У земљама Европске уније данас има нешто више од 670.514 српских држављана, док их је у Аустралији нешто мање од 74.000. И у једном и у другом случају, како упозоравају наши исељеници, на папиру недостаје велики број сународника — на Старом континенту готово пола милиона, а на Петом готово 120.000!

Биро за статистику Аустралије објавио је недавно карту етничке структуре становништва, која је настала на основу пописа из 2016. године. Према овим званичним подацима, Срба данас у Аустралији има 73.901, од којих 53.799 говори српски језик. За аустралијске Србе ови подаци су — нетачни.

-Наша црква и представници српске дијаспоре сматрају да нас на Петом континенту има најмање 200.000. Показало се, међутим, да нас је званично много мање и то само зато јер је нас Србе држава Аустралија прекрстила у Хрвате и Босанце — тврди Милутин Ивковић, председник наше заједнице у Тасманији.

Државна администрација из Канбере је, преноси нам Ивковић, све народе досељене из бивше Југославије и њихове потомке, а било их је око пола милиона, поделила по новонасталим државама као територији њиховог рођења и порекла.

Тако су Срби из Хрватске и БиХ, у попису аустралијског становништва и карти етничког састава становника, постали Хрвати и Босанци. Тиме је у Аустралији избрисано најмање 100.000 Срба — упозорава Ивковић.

Сличан процес крађе српског националног идентитета дешава се последњих година у земљама Западне Европе, али и Јужне Америке. На подручју обе Америке овако је «нестало» бар 100.000 Срба.

Како указује Миодраг Крецуљ, аналитичар из Минхена, у земљама ЕУ пописи су показали да данас има 670.514 српских држављана. С друге стране, амбасаде Србије у државама ЕУ, Швајцарској и Норвешкој располажу са «оквирним» бројем од 1.167.936 грађана. Недостаје близу пола милиона, односно, 497.422 српске особе.

Разлога за оволико смањење броја Срба је много. Од наталитета, преко асимилације, до пописа становништва, па је тако, на пример, у Немачкој, где је од 600.000, евидентирано свега 220.908 наших држављанина — тврди Предраг Ракочевић из Немачке.

Проблем са пописима становништва у земљама Западне Европе, које свој друштвени развој базирају на политици «што веће миграције радне снаге из иностранства», јесте у томе што се не утврђују национална припадност «дошљака».

Нигде приликом пописа у ЕУ или САД не постоји питање «које сте нације», већ се националност утврђује индиректним питањима о земљи вашег порекла, месту рођења или језику којим говорите у кући. Уз то, многи наши људи скривају да су српског порекла — примећује Стане Рибич, Србин из Словачке, у којој се око 2.300 Срба, тврди, стиди да призна које су националности.

И Срби у затворима широм света су део наше дијаспоре. Према незваничним подацима, у казаматима широм планете борави данас око 20.000 Срба. Највише притворених Срба, према службеним подацима, због сумњи или осуде да се баве криминалом, има у Немачкој — чак 10.000.

 

«НЕСТАЈЕМО» И У АМЕРИЦИ

СРБИ данас живе у 159 држава света. Њихов тачан број се, међутим, не зна јер никада није извршен службени попис. Једно је извесно: Срби су прваци у степену асимилације, односно свесног губљења националног идентитета и узимања држављанства страних земаља.

 Тај проценат у Америци је већи од 80 одсто. Зато ће Срби у САД нестати као народ за наредних 50 година! Сви ће Срби бити Американци — предвиђа Деско Никитовић, наш бивши генерални конзул у САД.

Чикаго са околином, у коме је Никитовић службовао, имао је средином осамдесетих око 300.000 Срба. Данас их је једва — 50.000.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;