На председничким изборима који ће у Црној Гори бити одржани на пролеће наредне године српска коалиција ће имати кандидата, рекао је Славко Фуштић, члан председништва Српске странке, чланице Српске коалиције.

Славко Фуштић сматра да је национални српски кандидат гарант да српско бирачко тело «овога пута неће бити топовско политичко месо» у обрачуну грађанских кандидата, од којих ниједан не жели решавање статуса српске заједнице у Црној Гори, преноси РТЦГ.

«Уколико су чиниоци некадашњег Блока за заједничку државу, било да је реч о парламентарним или ванпарламентарним странкама, НВО активистима и организацијама, пасивизираним функционерима, јавним личностима или слободним грађанима, спремни за преговоре о заједничком нестраначком кандидату, можемо да правимо одређену врсту компромиса», навео је Фуштић.

Указао је да тај кандидат мора бити Србин и циљ је да уђе у други круг како би тестирали да ли ће остатак опозиције подржати Србина за председника Црне Горе.

«И да ли је друштво у коме живимо спремно за позитивне промене или макар јасне искораке на пољу националне толеранције», указао је Фуштић.

Поручио је да у свакој другој варијанти Српска коалиција коју, за сада, чине Српска странка, Српска листа, Српски сабор Заветници, Странка пензионера инвалида и социјалне правде, Синдикат незапослених, Покрет за Евроазијску унију и Центар за развој демократије и људских права, иде на ове изборе са кандидатом из својих редова.

«Кампања председничког кандидата Српске коалиције биће концентрисана на афирмацију концепта решавања српског као демократског и питања поштовања колективних и индивидуалних људских права, сагласно позитивном законодавству и међународним стандардима», рекао је Фуштић.

Објаснио је да ће деловати са циљем да демократски наметну свој политички и идеолошки концепт, «без намере да се бавимо конкуренцијом или противницима».

Тагови: