Нема сумње да се Антарктик загрева. Не ради се само о томе да маховина покрива све већи део континента, већ се према налазима британских истраживача, такође шири све брже. Како извештава Кевин Инокс, за људе који живе у приобалним подручјима широм света то вероватно значи да ће ниво воде све више расти у будућности.

 

Западни Антарктик се топи – полако, али сигурно. За сада је најважније да је тај процес спор.

„97 одсто Антарктика је и даље покривено ледом. Није баш да се све топи и да ће тек тако да нестане“, каже Петер Конви из Британске анрарктичке службе.

Међутим, мало по мало 30 милиона кубних километара леденог покривача Антарктика одлази у океан.

„И мали део леда који се топи и одлази у океан значајно ће повећати ниво светских мора“, истиче Конви.

НАСА процењује да је од 2004. Антарктик испуштао 118 милијарди тона леда сваке године, што је много више него што су унаучници предвиђали.

„Један од највећих глобалних проблема у свему томе је да велики део светског становнништва живи у приобалним подручјима — ту су велики градови, пољопривредно земљиште …“

Те промене, директно везане за климатске промене на које утичу људии, чине антарктички континент све зеленијим, све брже.

„Познато нам је да је на Антарктику забележен највећи пораст температуре у протеклих 50 година“, подсећа научница Анхелика Касанова.

Истраживачи сматрају да би, уколико се ствари не промене, отапање леда на Антарктику могло да доведе до пораста нивоа светских океана и мора за 3 метра у наредних 200 година.

Глас Америке

Тагови: ; ; ;