Бивши потпредседник САД Џо Бајден оштро је данас критиковао председника Доналда Трампа јер је окривио „обе стране“ за насиље у Шарлотсвилу у савезној држави Вирџинији оптуживши га да „охрабрује беле расисте“.

У коментару објављеном у часопису Атлантик, Бајден је навео да „данас имамо америчког председника који је јавно прогласио моралну једнакост“ између неонациста и чланова Кју клукс клана, с једне стране, и оних који се противе њиховој мржњи, с друге стране.

Он сматра да је Трамп „охрабрио беле расисте порукама утехе и подршке“, пренео је АП.

„Ово је тренутак за ову нацију да прогласи оно што председник не може са било каквом јасноћом, конзистентношћу или убеђењем: нема месте за овакве групе мржње у Америци“, поручио је Бајден.

У америчком граду Шарлотсвилу недавно је одржан велики скуп расистичких десничара против планова локалних власти да из парка у центру града уклоне статуу генерала Роберта Лија, команданта снага Конфедерација у америчком грађанском рату и противника укидања ропства.

Избили су сукоби између продесничарских група и антирасиста који су се такође окупили у граду, а једна жена је погинула док је 19 повређено када је осумњичени белац аутомобилом ударио у групу контрамитингаша.

Трамп је окривио обе стране за насилне протесте у Шарлотсвилу.

Танјуг/Спутњик

Тагови: ; ; ;