Група психијатара упозорила је Конгрес на то, како сматрају, да Доналд Трамп као председник представља «очиту и јасну опасност» по свет.

 

 

Међу њима нашла се и др. Бандy Лее с Yалеа, која се наводно истовремено консултује с Демократском странком у Конгресу око организације стручног панела о саветима у вези с председниковим менталним здрављем.

Она је за УСА Тодаy казала да је забринута око «нивоа опасности» Трампа. Група у писму конгресменима наводи:

«Више није потребно бити нити психијатар за препознати узбуњујуће обрасце понашања импулсивног, безобзирног и нарцистичког понашања, неовисно о дијагнози, које у случају председника Трампа прете свету. Сматрамо да смо управо сад у јасној опасности, посебно због стања са Северном Корејом и председниковим овлаштењима над америчким нуклеарним наоружањем.»

Писмо је у Конгрес упућено након што су демократи предложили оснивање међустраначку комисију од 11 чланова чија би одговорност била праћење менталног и физичког здравља председника САД-а. Прва је с тим приједлогом иступила конгресменка из Марyланда Јамие Раскин.

Њу је подржало нешто више од 20-ак колега који се слажу с њом да би убудуће сваког америчког председника или председницу требало пратити како би се видело је ли способан или способна за своју функцију.

Расправа о предлогу посебно је ојачала након што је Трамп недавно изашао у јавност са својим скандалозним освртањем на насиље које су на протесту у Цхарлоттесвиллеу у Виргинији изазвали екстремни десничари. Накнадно је кориговао своје прве у изјаве у смеру да он ипак осуђује расисте, а да су га заправо медији криво пренели. Раније је пред својим поштоваоцима у Пхоениxу у Аризони још једном прозвао «проклете и нечасне» новинаре.

 

 

 

Агенције

Тагови: ;