Недавно се о успесима Сиријске војске могло само сањати, а сада снаге Башара ел Асада крећу у офанзиву против «ИД» (Исламска држава терористилка група забрањена у Русији) на свим фронтовима. Врло је вероватно да ће ускоро пасти и последње упориште терориста на сиријском тлу — Дејр ел Зор, који владине трупе уз подршку руских ВКС нападају са три стране.

Ратни репортер у Сирији, политички аналитичар и новинар Игор Димитријев у ексклузивном коментару за Њуз фронт је рекао да ће ослобађање Дејр ел Зора значити крај активне фазе грађанског рата у Сирији.

«Алепо је Стаљинград. Дејр ел Зор ће заправо значити крај активне фазе грађанског рата у Сирији. Чињеница је да ће град Дејр ел Зор заправо бити последње велико озбиљно упориште «ИД» у региону који би могао постати њихова нова престоница. Планирали су да добију преостале браниоце, који с у центру града и да поставе своје контролне структуре у самом Дејр ел Зору», рекао је он.

«То је највећи град у источној Сирији. Налази се на обалама Еуфрата и док није било рата, био је центар рафинисања нафте и нафтне индустрије Сирије, тј. већина сиријских нафтних поља је око овог града. Такође, у долини Еуфрата су се налазиле са критичне територије, које су Сирији обезбеђивале жито и памук, сировина за храну и лаку индустрију, и уопште, економија земље је доста зависила од овог места. На пример, у средња плата у Сирији је била највиша у Дејр ел Зору. Културно, граг је више личио на суседни Ирак и ситуација је прилично напета због тога што су пустињска подручја око Дејр ел Зора била доста отворена за померања исламистичких група са територије Ирака. Границу су веома слабо контролисали. А од почетка грађанског рата у Сирији, покрајину су окупирали борци «слободне сиријске армије», а заатим Џебхат ал Нусра. Краће речено, прво «умерена опозиција», онда су исламисти, и од недавно «ИД». Али сам град је током година држао одбрану. У средишњем делу је Национална гарда на челу са пуковником Захредином — најистакнутија личност, лидера Друзе заједнице, који је изразио подршку Асаду, држао град више од 3 године. Становништво је добијало храну и лекове из авиона, ак гарнизон је током свих ових година одбијао нападе игиловтца да освоје овај град», објаснио је експерт.

Тагови: ; ; ;