Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић у потпуности одбацује изјаву председника Чешке Милоша Земана да би због свог националног састава БиХ могла постати база Исламске државе.

У саопштењу се наглашава да та изјава није утемељења на чињеницама и далеко је од стварног стања ствари, преноси Фена.

«Чињенице су следеће: Од 2012. године до данас, на сиријско-ирачком ратишту боравило је укупно 240 држављана БиХ. Њих 54 је пре одласка на поменуто ратиште живело у дијаспори, углавном у земљама западне Европе, а највише у Аустрији. Тренутно се на сиријско-ирачком ратишту налази 116 држављана БиХ», наводи се у његовим саопштењу.

Изетбеговић наводи да се од укупно 55 држављана БиХ који су се вратили с поменутих ратишта, њих 44 налази у БиХ, десет у земљама западне Европе и један у затвору у Турској.
Од 44 повратника, њих 23 је правоснажно пресуђено.

«Имајући у виду наведене чињенице, јасно је да не постоје никакве реалне претпоставке да БиХ може постати база ИД-а, како то инсинуира Земан», наводи се у Изетбеговићевом саопштењу.

Слично ранијим изјавама председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић и министра спољних послова Аустрије Себастијана Курца, додаје се, Земан без икаквог повода и основа пласира опасне неистине о држави БиХ и посебно о Бошњацима, муслиманима.

«Намера тих изјава је да се европска јавност затрује лажном представом о БиХ, нарочито о њеним грађанима исламске вере, као о тобожњој сигурносној претњи за Европу. Очито је да је овде реч о ксенофобичној и исламофобичној кампањи одређених званичника неких средњоевропских држава», наведено је у саопштењу.

 

RTS/Tanjug

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;