Москва ће предложити Генералној скупштини УН пројекат Закона о правилима понашања у области кибернетике.Како пише «Известија» позивајући се на сталног представника Русије за међународну сарадњу у области информационе безбедности Андреја Крутског. Москва планира да демонстрира ефикасност «киберзакона» на регионалном плану, представљајући овај пројекат у оквиру ШОС,ОДКБ и БРИКС.

Према речима Крутског иницијативом би се увела правила понашања у информационом простору које подржава већина земаља учесника УН. Међутим ова правила не подржавају земље на челу са САД. Према речима саветника председника Русије за међународне односе Германа Клименка разлог за то је што САД неће да учествују у пројекту који се тиче азијских земаља а не и њих.

Истовремено, како наводи издање усвајају се правила која спречавају злонамерне програме WannaCry и Petya,а такође спречава се могућност диверзије терориста на друштвеним мрежама. Међу њима су и норме које се тичу искључивог коришћења кибер простора у мирне сврхе. одбијање напада на критички важне објекте инфраструктуре, а такође и заједничка борба против хакера.

Тагови: ;