Изношењем завршних речи Тужилаштва БиХ, сутра ће пред Судом БиХ бити настављено суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

 

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили заробљенике српске националности Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Улагањем додатних материјалних доказа одбране, 4. јула је окончан доказни поступак у овом процесу.

Суд је прихватио предлог Орићевог браниоца Лејле Човић да се као доказ уведе део видео-снимка на којем командант Дринског корпуса пуковник Миленко Живановић говори о оснивању Братуначке бригаде.

Прихваћен је и извод са «Википедије» о оснивању Братуначке бригаде по наредби Дринског корпуса од 14. децембра 1992. године.

Човићева је рекла да су ови докази релевантни за тачку три оптужнице јер доказују активности које су вођене месец дана пре акције на село Куњерац.

Одбрана је уложила и географску карту подручја Сребренице на којој су назначена релевантна подручја и распоред јединица током акције на Куњерац, чиме одбрана настоји да докаже одсеченост муслиманских села и немогућност међусобног контакта.

Почетак сутрашњег рочишта заказан је у 9.00 часова.

Тагови: ;