Генерални секретар у Министарству спољних послова Србије и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић напустио је конференцију о несталима која се одржава у Загребу, након што је у уводном излагању помоћник министра хрватских бранитеља Стјепан Сучић изрекао низ увреда на рачун Србије и бивше ЈНА и рекао да све зло у региону долази из Београда.

Конференција на тему «Процес ексхумација и идентификација посмртних остатака лица несталих на подручју Републике Хрватске» сазвана је с циљем убрзања процеса тражења несталих особа/лица, информисања чланова породица и шире јавности о проблемима и препрекама које оспоравају тај процес.

У току уводног излагања, помоћник министра хрватских бранитеља Стјепан Сучић, који уједно води Комисију за заточене и нестале Владе Хрватске, уместо извештаја, који није био примерен теми, изрекао је бројне увреде на рачун Србије и њених органа.

Он је, између осталог, рекао да је на Хрватску извршена великосрпска агресија и да је тада бивша ЈНА окупирала хрватске територије и, како је рекао, извршила бројне тешке злочине.

Повод да Одаловић напусти конференцију је био када је Сучић рекао да «све зло у региону долази из Београда».

Одаловић је рекао да је срамота злоупотребљавати овакав скуп и да неће дозволити да се на овакав начин вређа држава Србија и напустио конференцију.

У телефонској изјави за Танјуг, Одаловић је објаснио да првенствено није у реду да се овакви скупови злоупотребљавају «јер смо овде да решавамо судбину несталих лица».

«Острашћеност са којом је председник Комисије говорио о Републици Србији била је толико изражена да је присуствовање таквом скупу, чији је он ипак био домаћин, било понижавајуће», рекао је Одаловић.

Истакао је да Србија и даље остаје апсолутно посвећена решавању судбине несталих лица и то сматра својим приоритетом.

«То је хуманитарно, цивилизацијско али и политичко питање које се сигурно неће решавати оваквим ставовима званичника Републике Хрватске», навео је Одаловић.

Тагови: ;