Контрола над туберкулозом која се преноси ваздушним путем добија додатни значај након што је Украјина добила безвизни режим и покушава да се интегрише у ЕУ, преноси Политико.

«У лучк0м граду Одеса на обалама Црног Мора где одмарају туристи помешани са избеглицама из ратом захваћених подручја, и локалним Ромима, студентима и мигрантима из Азије, Африке и са Кавказа. Али у ваздуху се осети нешто што је далеко од морске идиле-туберкулоза. У Одеси је у 2016. години забележено скоро 100 хиљада случајева оболелих од туберкулозе. И ова цифра се свакодневно повећава. Туберкулоза је повезана са миграцијама нестабилношћу и сиромаштвом а њен пренос путем ваздуха ове године је добио посебно на значају с обзиром да је Украјина добила безвизни режим са ЕУ. Минимум пет милиона Украјинаца ради у земљама ЕУ. А преко милион људи је интерно расељено са југоистока Украјине»- наводи овај лист.

 

«Украјина мора да обрати пажњу на туберкулозу јер је то веома болна тема за Европу. Реч је о глобалној опасности која се шири путем ваздуха преко граница»- изјавио је Алексеј Бобрика стручњак за туберкулозу, инфекције и хепатитис.

 

 

 

Тагови: ;